Diekdaegen update!

Beste bezoeker,

 

Zoals bekend, zijn evenementen tot 1 september, verboden door de overheid i.v.m. het coronavirus.

 

De Wiejese Diekdaegen zijn op 3, 4, 5 en 6 september 2020.

 

We willen in september niet tot de conclusie komen dat het wel had gekund, daarom gaan we door met de organisatie!

Naast dat we natuurlijk weer een super mooi feest willen organiseren heeft de plaatselijke middenstand, juist in deze tijden, baat bij een evenement als de Diekdaegen. Voorlopig zijn er nog geen redenen om nu al te beslissen de Diekdaegen niet door te laten gaan.

 

Er zijn uiteraard nog een heleboel uitdagingen en is het natuurlijk ook nog onzeker welke maatregelen dan van toepassing zijn.

We blijven vol goede moed en blijven de situatie op de voet volgen. Voor nu zetten we de schouders er onder!

 

Blijf gezond en zorg goed voor elkaar.

Henny Schaapman ontwerpt Wijhese Kei voor Kei van Wijhe

Met een spetterende openingsact is de Diekdaegen 2.0 het eerste weekend van september een feit. Een vernieuwde editie, een nieuwe voorzitter en een heel nieuw element: de uitreiking van de Wijhese Kei aan de Kei van Wijhe. Wat is de Wijhese Kei en wie mag de eretitel Kei van Wijhe straks een jaar lang dragen?


Wijhenaren die een uitzonderlijke prestatie leveren, die verdienen wel wat extra aandacht. Met die gedachte ontstond bij de organisatie van de Wiejese Diekdaegen het idee om een Wijhese Kei uit te reiken aan een Kei van Wijhe. De organisatie vroeg de Wijhese kunstenares Henny Schaapman om hulp. De prijs voor de potentiële winnaar moet natuurlijk even bijzonder als uniek zijn!

In haar atelier aan de Stationsweg is Henny al druk bezig met het ontwerp. Hoe vindt zij het om de Wijhese Kei te mogen ontwerpen? “Bijzonder! Het is natuurlijk heel leuk om iets nieuws te mogen bedenken voor dit mooie initiatief en idee, de Kei van Wijhe.” Ze liet haar creativiteit vrijelijk stromen. “Dat gaat helemaal vanzelf. Ik laat mij in mijn werk inspireren door de IJssel en de natuur. Ik wandel veel langs het water. Ik zie de vogels, vind het hout en dan is het idee voor een Wijhese Kei snel gevonden.”

Het kunstwerk is een bijzonder symbolisch geheel. De basis van de trofee bestaat uit een stuk hout, omgetoverd tot een NAP-paal, want een kei is toch wel iemand die boven het gemiddelde uitstijgt. “Die paal is geïnspireerd op de ‘Diek’ van de Diekdaegen. Het mooie van dit kunstwerk is dat alles van eigen bodem komt. Gewoon bijzonder Wijhe.”
Bovenop het stuk hout rust een steen. Zowel het hout als de kei vond Henny aan de IJssel, een trofee die in alle opzichten bij Wijhe en de Diekdaegen past. Op de kei neemt een klein, bronzen vogeltje plaats, ook ontworpen door Henny. De Wijhese Kei is een wisseltrofee. Na een jaar verhuist het kunstwerk naar een volgende titeldrager en krijgt de voormalige winnaar een persoonlijk vogeltje op een kei als blijvende herinnering. Dat is nog niet alles. De trofee zal doorgegeven worden, maar de naam van de winnaar reist mee. Een kei ben je niet voor even. Een kei blijf je. In het binnenste van de paal plaatst Henny een perkament waarop de naam van de winnaar wordt bijgeschreven. Zo reist de naam van de winnaar mee naar alle toekomstige opvolgers.

Henny zocht naar een mooie samenwerking met andere creatievelingen. “Een medewerker van JP van de Bent brandt het NAP-gedeelte en Florian Krijt zal de wasmodellen voor de jaarlijkse vogeltjes maken. Een leuke samenwerking. Gewoon bijzonder, zo klopt het allemaal voor mij!”

Nieuwsgierig welke Kei van Wijhe de Wijhese Kei in 2019 in ontvangst neemt? Kom dan op donderdag 5 september om 19.00 uur naar de feestelijke en grootse opening van de Wiejese Diekdaegen. André van der Zee presenteert deze bijzondere avond. De winnaar of winnares ontvangt de prijs uit handen van burgemeester Ton Strien. Een feestelijke avond vol verrassingen, die je zeker niet mag missen. Onder het genot van een drankje en muziek is het goed toeven in Park Wijhezicht. Geen tijd om vooraf een hapje te eten? Haal bij Primera Schippers een kaartje voor de barbecue en ook je avondmaaltijd is geregeld!

Kom ook brommers kiek’n

Brommers kiek’n? Dat kan! Neem op zondag 8 september een kijkje in de Langstraat. De Sallandtours Bromfietstocht is een tocht van zo’n 80km door het mooie Salland. De bromfietstocht is voor bromfietsen van 25 jaar en ouder en vertrekt om 11.00 uur vanaf ’t Praothuus. Inschrijven kan vanaf 9.30 uur in ’t Proathuus. Geef je wel voor 6 september op i.v.m. de catering. Informatie is verkrijgbaar bij Gerrit Kolk via gj.kolk@ziggo.nl.

Direct na het vertrek van de brommers vertrekt ook de solextour, georganiseerd door solexclub ’t Ventieldopje. Zij vertrekken vanaf de Slinger.

Duik in diverse muziekstijlen

Meerdere muziekpodia, dat betekent meer ruimte voor diverse muziekstijlen. Dat is wat de Diekdaegen 2.0 brengt. Naast het podium in Park Wijhezicht zijn er dit jaar meerdere, overdekte, podia in de Langstraat te vinden en het muziekprogramma in de feesttent is alle avonden gratis toegankelijk. Neem een duik in de muziek en zet in de agenda wat niet gemist mag worden!

Donderdag 5 september

Op donderdagavond open je de Diekdaegen natuurlijk in Park Wijhezicht, waar onder het genot van een barbecue, een drankje en muziek ook de spetterende opening van de Diekdaegen nieuwe stijl plaatsvindt. Ook de podia in de Langstraat worden op donderdag gevuld. Liefhebbers van hardstyle vermaken zich op het Slingerplein met een muziekbingo, DJ Yannick en Zentiments. Op het Oranjeplein klinken The Shannons met hun Folk ’n Roll.

Vrijdag 6 september

Op vrijdagavond 6 september zetten Dave Roelvink en Ouwe Jongens Krentenbrood de Wijhese feesttent op zijn kop! Vrouwenmagneet Dave zorgt allicht voor een overvolle feesttent. Het Slingerplein geeft ruimte aan DJ’s, onder andere Jody Bernal maakt bij het publiek daar de heupen los. Voetbalfans kijken de wedstrijd Duitsland-Nederland op het Oranjeplein, waarna ook daar muziek klinkt. DJ Rompas bouwt een feestje op ONS plein, het podium dat te vinden is Bij ONS.

Zaterdag 7 september

Leven in de Brouwerij brengt op zaterdag Blues, Americana en Rock & Roll naar Wijhe, een heel nieuw genre voor de Wiejese Diekdaegen. De bands The Sidekicks, Silver Pockets Full en Dean and the Moonboys brengen Leven in de Wijhese Brouwerij!  De Wijhese rapper Donutcare pakt ’s middags ook het podium. 

Op zaterdagavond is er in de tent Classic Rock met Breeze. Het Slingerplein hult zich in zomerse sferen in het thema Beach Style Nineties en Def Rhymz laat iedereen de billen even losschudden. All About Eve maakt op het Oranjeplein een muzikale overgang naar de avond. Bad Shoes doet daar ’s avonds nog een stevige duit in het muzikale zakje. Nog niet gevonden wat je zocht? Ook op ONS plein is er weer een leuk muzikaal aanbod, daar vind je EnkRoad en DJ Happy Relais.

Zondag 8 september

Zondag. Het einde is voorzichtig in zicht, maar niet waar het de muziek betreft! De hele zondag klinkt er muziek. Smaek in ’t Park heeft Schurkenbiefstuk gestrikt voor een unieke sound én een entertainmentprogramma. De Raalter Junks laten van zich horen op ONS podium. Op het Oranjeplein klinken klanken van The 16A die je naar de Top2000 doen verlangen en op ’t Slingerplein is het een Hollands feestje met DJ Yannick en zanger Kafke. 

Radio NL sluit op zondagavond af in de tent, The Bamigos sluiten het Oranjeplein en Mayor Lazarus knalt eruit op het Slingerplein.

De Diekdaegen 2.0 staan dus garant voor veel gratis muziek. Een volledig blokkenschema vind je hier op de website. Dus zoek uit waar je bij wilt zijn, spring in het diepe en dompel je onder in de muziek!

Oud en Nieuw bij de Diekdaegen

Wijhe maakt zich op voor de Wiejese Diekdaegen in een nieuwe vorm, de Diekdaegen 2.0. Door vrijwilligers wordt hard gewerkt aan alle programmaonderdelen. Veel onderdelen krijgen een update, zijn van locatie gewisseld en er zijn onderdelen nieuw toegevoegd. Gelukkig zijn ook oude en vertrouwde onderdelen gebleven.

Zoals altijd trapt Wijhe ook dit jaar de Diekdaegen op donderdag 5 september af met een barbecue in Park Wijhezicht. Na een officiële opening kan het feest beginnen. Een nieuwe opzet, met een nieuwe tent in Park Wijhezicht en overdekte podia in de Langstraat. Daarmee ontstaat er ruimte voor diverse muziekstijlen op één avond en is er dus voor ieder wat wils. Het muziekprogramma in de tent is dit jaar gratis toegankelijk! Een goede reden om dus alle avonden sfeer te komen proeven en je tot in de late uurtjes onder te dompelen in muziek en plezier.

Programma voor jong en oud

Op vrijdag 6 september strijdt de jeugd ’s middags tegen elkaar tijdens het Leef! Zeskamp in Park Wijhezicht. Ook is daar een kinderprogramma met o.a. een ballenbak, springkussen en een ballonnenclown. In het Weijtendaal is de seniorenmiddag, toegankelijk voor bewoners en zorgpashouders. In de avond nemen bedrijventeams het in de zeskamp tegen elkaar op en daarna barst het feest in de tent en op de podia in de Langstraat los.

De rommelmarkt op zaterdag blijft een vast onderdeel. De kermis draait voor het eerst op het Van Dedemplein. Een historisch moment, want uit oude literatuur en verhalen blijkt dat deze al die jaren rondom de kerk en in de Langstraat draaide. Ook de wedstrijd om de titel Sterkste Man van Wijhe vecht men dit jaar op het Van Dedemplein uit. Nieuw op zaterdag is het festival Leven in de Brouwerij in Park Wijhezicht. Interessante kramen, kinderactiviteiten, een pubquiz en met Americana, Blues en Rock ’n Roll een hele nieuwe muzikale sfeer op de zaterdag! 

Voor ieder wat wils

De Wiejese Diekdaegen verbindt mensen met elkaar. Daarom is er op zondag 8 september een oecumenische kerkdienst in de tent, met als thema Delen. Verder kan men brommers kiek’n bij de brommertocht en solextour, brunchen in de tent en ’s middags loungen en happen bij Smaek in ’t Park, het festival dat dit jaar weer meer foodtrucks én een tof kinderprogramma heeft. Een aantal Wijhese ondernemers organiseert ’s middags modeflitsen in de Langstraat.  ’s Avonds kan er nog een laatste keer genoten worden van de muziek op de diverse podia. 

Oud en vertrouwd, nieuw of in een vernieuwd jasje: de organisatie en alle betrokkenen doen er alles aan om een prachtige, vernieuwde editie van de Diekdaegen neer te zetten.

Vijfde editie Smaek in ’t Park groter dan ooit

Op zondagmiddag 8 september vindt alweer de vijfde editie plaats van het food- en loungefestival Smaek in ’t Park. Het festival, onderdeel van de Wiejese Diekdaegen, is inmiddels een beproefd concept. Park Wijhezicht wordt op 8 september omgetoverd tot één groot culinair festijn. Dit jaar presenteren meer dan 10 mobiele keukens en vintage foodtrucks uit de regio hun smakelijke kookkunsten.

Smaek in ’t Park staat is een ontspannen en vrolijk foodfestival voor jong en oud. Op het menu staan dit jaar pure en lokale gerechten, maar ook de internationale keuken zal niet ontbreken. Bezoekers proeven en genieten van de vele kleine gerechten die ter plekke in de foodtrucks bereid worden. Van pulled porc tot pasta, van wildburgers tot Italiaanse snacks, van Thaise wraps tot spareribs en van sushi tot kipsaté: er is voor ieder wat wils. Daarnaast zal de mobiele barista ook dit jaar niet ontbreken en is er volop keuze in speciaalbier. En met poffertjes, broodjes hotdog en diverse kinderactiviteiten is er ook aan de jonge fijnproevers gedacht. 

Genoeg gegeten en gedronken? Luister dan naar de swingende vinylplaatjes van Schurkenbiefstuk of doe mee met de wel heel ‘valse spelletjes’ van Schurkenbiefstuk. Spelletjes als bingo en stoelendans, die je eigenlijk nooit kunt winnen. En tot slot mag er natuurlijk gedanst worden!

Dit leuke foodfestival vindt plaats op zondag 8 september van 13.00 uur tot 19.00 uur in Park Wijhezicht. De toegang is gratis. Drankjes betaalt men met muntjes, het eten wordt contant betaald. Zet vast in je agenda en volg Smaek in ’t Park en de Wiejese Diekdaegen op Instagram en Facebook om te ontdekken welke foodtrucks dit jaar aanwezig zijn!